Soorten skaten

De skeelerwedstrijden op de baan worden verreden over verschillende afstanden. In Nederland verstaan we onder baan eigenlijk alle skeelerwedstrijden op banen tot 400 meter. Internationaal gezien wordt echter vaak de afstand tot 200 meter aangehouden. Voor sprinters zijn de afstanden op skeelerwedstrijden de 300 meter, 500 meter en de 1000 meter. Voor de rijders met de lange adem zijn op de baan de afvalkoers, puntenkoers en punten/afvalkoers de gebruikelijke afstanden. Voor de skeelerwedstrijden op de weg gelden min of meer de zelfde afstanden. De kortste sprintafstand is daar de 200 meter. Een wegparcours is in tegenstelling tot een baanparcours niet symmetrisch.Dit maakt voor sommige skeelerfans een wegparcours iets dynamischer. Wel worden er hogere snelheden behaald op een baanparcours.

Marathons skeeleren

Er wordt met skeeleren over een marathon gesproken als de wedstrijd in lijn op een wegparcours met minimaal 600 meter wordt verreden. De jeugd skeelert vaak over een afstand vanaf ongeveer 10 kilometer. Skeelerwedstrijden voor A-rijders worden verreden over een afstand van ongeveer 42 kilometer. Ook zijn er skeelerwedstrijden over een nog langere langere afstand. Denk aan de skeelerwedstrijd in Hallum. Deelnemers aan deze wedstrijd moeten een afstand van 100 kilometer skeeleren.

Toertochten skeeleren

In Nederland zijn er verschillende open toertochten die je mag mee skeeleren. In enkele gevallen dien je je eerst aan te melden. Er zijn verschillende skeelerclubs die op regelmatige basis toertochten organiseren. Mogelijk ook bij jou in de buurt. Dus wil je graag toeren, maar wil je niet alleen of heb je geen zin om een mooie route uit te zoeken? Doe dan mee met een georganiseerde toertocht.